venetië-gold mask from venice - sun -shutterstock_9339874

VLIETFURORE

 

Culturele ankerplaats

Tijdens het culturele hoofdstad 2018 jaar biedt Het Vliet haar meerpalen aan, om er een wel heel markante stadsstraat uit Valletta (Malta) te laten ankeren en Het Vliet op eigen wijze cultureel en kunstzinnig even in te nemen. Een armada zonder wapens maar wel gewapend met een cultureel discours voor breed publiek.

De historisch bijzondere Strada Stretta, net als Het Vliet een superlange straat, wordt een kaperbrief overhandigd waarmee dagenlang de meerpalen bezet kunnen worden gehouden en vanaf zo ‘binnengevaren’ straatpodia de eigen straatidentiteit kunstzinnig en cultureel gekoppeld wordt aan de karakteristieken van Het Vliet.

venetië-gold mask from venice - sun -shutterstock_9339874

venetië-gold mask from venice - sun -shutterstock_9339874

 

Opbrengsten en wijkidentiteit

Het DNA van de markante Strada Stretta wordt overgebracht naar Het Vliet in Leeuwarden. En hier ter plekke artistiek-cultureel ‘vertaald’. Zo kan het maritieme uitgaansleven van bijvoorbeeld de Strada Stretta gekoppeld worden aan een van de kenmerkende cafeetjes van Het Vliet. Zo’n café kan dan worden ‘omgebouwd’ tot een Strada Stretta-uitgaansgelegenheid: qua decor, qua activiteiten, qua cultuuruitingen…

 

venetië-gold mask from venice - sun -shutterstock_9339874

Eigenaarschap

amsterdamdancersperformThediaryofAnnaFrankshutterstock70005649

Alle actief deelnemende 'Vlietsters' worden co-eigenaar van één van de creatieve projecten onder de paraplu van Vlietfurore.

 

Transformatie

oudoosttransformatie

De kunst- en cultuurprojecten zorgen er voor dat bewoners op en rond Het Vliet passief of actief (of beide) in beweging komen en speels via de waarde van kunst en cultuur hun eigen waarde en die van hun medegenoten in en rond Het Vliet verkennen, herkennen en vooral... erkennen!

 

Empowerment

oudoostempowerment

Het project 'Vlietfurore' geldt als aanjager voor drijfveren en talenten van Leeuwarders. Vanuit drijfveren en talenten gaan bewoners aan de slag met projecten. De begeleidende kunst- en cultuurcoaches helpen hen hun kansen en mogelijkheden in te laten zien en stimuleren eigen keuzes. Zij dragen bronnen aan om keuzes van bewoners verder uit te voeren en bieden mogelijkheden om nieuwe wegen aan te boren zodat bewoners daadwerkelijk hun doelen ook bereiken, zelfs al zijn andere bewoners kritisch op die doelen. Tijdens de projecten leren bewoners hun opvattingen vast te houden, naast die van anderen, en verantwoordelijkheid voor eigen kunnen te dragen.