venetië-gold mask from venice - sun -shutterstock_9339874

HAFFELTSJES PREBERE

 

Waarom is dit project belangrijk?

De gemeente Leeuwarden besteedt extra aandacht aan haar zes ISV-wijken. Alle drie wijken van het stadsdeel Oud Oost zijn aangewezen als aandachtswijken. De gemeente zet zich in voor meer fysieke én sociale leefbaarheid in deze wijken.

Vanuit fysiek standpunt gebeurt er inderdaad veel. Op tal van plekken in het stadsdeel wordt aan positieve herinrichting van de openbare ruimte gedaan. Maar... met het sociale aandachtspunt kan het nog wat beter.Daarom dit initiatief vanuit de wijken, nu omgezet tot project. Om de bewoners van Oud Oost bij elkaar aan tafel te krijgen. In je eentje eten is sowieso nooit leuk. Samen is veel gezelliger. De keuken is ook de ideale ontmoetingsplek tussen verschillende culturen.

Eten maken en vervolgens samen eten... maar natuurlijk wel met een eigen menukaart. Eentje die speciaal voor het stadsdeel is gemaakt. Met jouw creatieve inbreng! Zodat je ook culinair trots kunt zijn op je eigen woonomgeving. En je met anderen van al die speciale wijktapas (de haffeltsjes) kunt genieten. In eetclubjes die blijven voortbestaan..

venetië-gold mask from venice - sun -shutterstock_9339874

Tapas maar dan wel op z'n "Oud Oost-aparts"...

Je waardeert pas echt eten als je het zelf (mee) hebt bereid. Om er dan samen met anderen van te genieten. Dat wordt nog meer bijzonder als je eerst een menukaart samenstelt die uniek wordt. Die speciaal voor dit stadsdeel met jouw hulp is gemaakt. Samen met andere buurtbewoners en ondersteund door culinaire alleskunners. En daar is nu juist dit project voor ontwikkeld! Het loopt van 1 september tot half decemberi 2017.

We hebben het dan wel over Oud Oost. Waar het Liwwadder dialect nog springlevend is. Dus geen Spaans klinkende tapas maar, geheel in eigen taal, ‘haffeltsjes’, kleine hapjes.

Dit project wil mensen uit hun isolement halen, eenzaamheid bij ook alleenstaanden bestrijden. Het wil laten zien dat je samen, bij elkaar, iets moois en in dit geval ook iets heel lekkers voor elkaar kunt ‘bakken’. Zodat je je sterker gaat voelen en groeit in wat je kan (empowerment) en je je meer op je gemak voelt bij die voorheen onbekende noorder-, ooster- of zuiderling; juist vanwege zoiets basaals als eten!

 

 

venetië-gold mask from venice - sun -shutterstock_9339874

Wat is het doel van dit project?

Allereerst is het gericht op ontmoetingen, samen bijeenkomen en samen aan de slag voor bijzondere buurtgerechten, ‘de Oud Ooster haffeltsjes’. Met hulp van culinaire professionals gaan jong en oud, autochtoon en allochtoon, bezig met een bijzondere menukaart. Die je nergens anders vindt.

Maar de ambitie van dit project reikt verder. We hopen door al deze groepjes mensen te laten werken aan de Oud Oost-menukaart, iets tot stand te brengen dat doorgaat na het grote Oud Oost-eetfeest (de Haffeltsjes-dei). Mensen die via het project de stap hebben gezet naar anderen, die stap steeds weer laten zetten. In eetclubjes!

We gaan ervoor om mensen de smaak te pakken te laten krijgen van hun eigen wijkmenu. Dat ze in toerbeurten bij elkaar blijven aanschuiven om samen te eten. Dat je keuken en je eettafel gedeeld worden door buurtgenoten waar je tijdens het project vertrouwen in en respect voor hebt gekregen. Om zijn of haar kookkunst. Eigenlijk ook... omdat je hem of haar beter hebt leren kennen!

brochure

www.haffeltsjes.nl

Wat gaat er gebeuren?

hp02

We zetten alle middelen in om zoveel mogelijk bewoners van Oud Oost te verleiden om mee te doen en samen met anderen een ‘eigen’ wijkmenu te maken. Dat door we door te flyeren, door de straat op te gaan en mensen aan te spreken, door aandacht te genereren via huis-aan-huis krant, wijkblad, lokale radio en tv, door oproepen via posters en sociale netwerken (Facebook). We vragen alle deelnemers van welke keuken en welk soort eten ze houden. We brengen mensen met soortgelijke voorkeuren bij elkaar en al deze kookgroepjes gaan met elkaar bezig; ieder met een gerecht dat nog niet bestaat... met de kennis en vaardigheden van een kookprofessional bij de hand.

Tussentijds zijn er bijeenkomsten in de drie wijkcentra waar alle groepjes hun gerechtjes aan anderen presenteren, niet alleen aan collegagroepjes maar aan alle wijkbewoners. Deze haffeltsje-jûntsjes gaan wij flink promoten in Oud Oost.

Tot slot volgt de grote Haffeltsjes-dei. Een kook- en eetgebeuren als feestelijke af- sluiting van een ontmoetings- en samen-doenproject met veel smaak en geur.

 

Opbrengsten na het project

hp06

Vanuit de visie van de Stichting Met Kunst Meer Mens draagt elk project dat ze programmeert, bij tot empowerment van het individu en versterking van de sociale cohesie. Mensen die elkaar voorheen voorbij liepen of slechts oppervlakkig kenden, zijn na het project meer vertrouwd met elkaar en kunnen elkaar gemakkelijk via eetclubjes ontmoeten. Elk eetclubje krijgt van een sponsor een set speciaal voor het project gemaakte haffeltsje-koemkes (aardewerken, ovengeschikte schoteltjes).

De menukaart, de online presentatie en het digitale receptenboekje voor de ‘haffeltsjes’ geven een specifiek karakter aan het stadsdeel Oud Oost. In een later stadium zou het project nog een stimulerende echo kunnen krijgen door met de menu’s aan te haken bij één van de manifestaties van ‘Leeuwarden smaakstad’.